Aanvullende diagnostiek

Wij beschikken over uitgebreide en moderne diagnostische middelen om uw huisdier zo goed mogelijk te onderzoeken, waaronder:

  • Digitale röntgen
  • Echografie
  • Bloedanalyse van klinische chemie en haematologie
  • Urine onderzoek
  • Endoscopie

Laparoscopische sterilisatie

Een laparoscopische sterilisatie is een sterilisatie door middel van een “kijkoperatie”. Bij een laparoscopische sterilisatie worden twee kleine gaatjes in de buik gemaakt, waardoor een camera en instrumenten naar binnen worden gebracht. De buik wordt opgeblazen met wat gas, zodat alles goed met de camera te zien is. Nadat de bloedvaatjes zijn dicht gebrand, worden de eierstokken van uw teef verwijderd.

Onderzoek heeft aangetoond dat het steriliseren van een teef via een kijkoperatie veel minder pijn veroorzaakt. Hierdoor voelt de hond zich direct na de operatie fitter en vrolijker dan bij een gewone sterilisatie. Bovendien geneest de hond sneller doordat de gaatjes in de buik kleiner zijn dan bij de traditionele sterilisatie methode.

Ook cryptorche reuen bij wie de testikels nog in de buikholte zitten kunnen via laparoscopie vaak veiliger gecastreerd worden.

Honden vanaf gemiddelde grootte (>10kg) zijn altijd geschikt voor laparoscopische sterilisatie. Bij kleine honden is dit afhankelijk van gewicht, lichaamsbouw en vorm. Maakt u bij ons in dit geval een afspraak om te kijken welke methode het meest geschikt is voor uw hond.

Voor fokkers

Bent u een fokker, of wilt u eenmalig een nestje bij uw hond? Wij kunnen u helpen! Wij bieden de volgende mogelijkheden:

  • Onderzoek op heupdysplasie en elleboogdysplasie. Voor sommige stamboeken is een officieel onderzoek op heupdysplasie (HD) en/ of elleboogdysplasie (ED) bij uw dier nodig. Wij sturen voor u rontgenfoto’s op voor beoordeling bij de Raad van Beheer. Let u bij het maken van een afspraak er op dat uw hond oud genoeg is voor het gewenste onderzoek. Dit kan per ras verschillen! Kijkt u voor meer informatie op de website van de RvB: https://www.houdenvanhonden.nl/
    Denk u er ook aan om u hond van tevoren in te schrijven bij de Raad van Beheer!
  • Patella onderzoek. Het is bij ons mogelijk om het officiele onderzoek op patella luxatie te laten verrichten. Meer informatie over dit onderzoek vindt u ook op de Raad van Beheer: https://www.houdenvanhonden.nl/
  • Progesteron: Voor het bepalen van de optimale tijd om uw teef te laten dekken beschikken wij over progesteron bepaling. Aangezien de meeste honden tussen de 10e en de 14e dag na aanvang van de loopsheid vruchtbaar zijn (sommige al op de 8e dag, anderen pas na een kleine drie weken) adviseren wij om rond de 7e dag te beginnen met progesteronbepalingen. Natuurlijk moet hierbij ook zo veel als mogelijk gekeken worden naar het gedrag van de hond en uiterlijke kenmerken. Afhankelijk van de hoogte van de progesteronbloedwaarde wordt of een dekadvies afgegeven of een afspraak gemaakt voor een vervolgonderzoek.
  • Beeldvorming tijdens de dracht: Vanaf vier weken dracht is het mogelijk een echo te laten maken. Hierbij kunnen we bepalen of uw hond drachtig is, en eventueel een grove schatting maken van het aantal pups. Voor een preciezere bepaling van het aantal pups raden wij aan een röntgenfoto te laten maken. Vanaf dag 57 van de dracht zijn de skeletten van de pups goed zichtbaar op de foto, waardoor we ze nauwkeuriger kunnen tellen.
  • 1e vaccinatie en chip: U bent als fokker verantwoordelijk voor de eerste vaccinatie, chip en paspoort van uw pups. Alvorens bij ons een afspraak hiervoor te maken moet u een uniek bedrijfsnummer (UBN) aanvragen bij het RVO. Dit geldt ook als u eenmalig een nestje wilt fokken! Voor meer informatie over deze aanvraag kijkt u op de website van het RVO: https://www.rvo.nl/onderwerpen/identificatie-en-registratie-dieren/honden/houders-van-honden

Reizen met uw huisdier

Voor het reizen naar het buitenland met uw hond of kat heeft u in ieder geval een microchip en een Europees paspoort nodig. Deze worden bij honden tegenwoordig standaard verzorgd door de fokker. Indien u een oudere hond heeft die nog niet beschikt over een paspoort, moet u een uniek bedrijfsnummer (UBN) aanvragen voordat wij deze kunnen verstrekken. Dit moet via het RVO: https://www.rvo.nl/onderwerpen/identificatie-en-registratie-dieren/honden/houders-van-honden

Voor een reis naar het buitenland is ook een vaccinatie tegen rabies (hondsdolheid) verplicht. Let op, deze vaccinatie is pas 21 dagen na het ingeven geldig! Maakt u dus ruim op tijd een afspraak. De vaccinatie is 3 jaar geldig.

Pups mogen pas vanaf 12 weken gevaccineerd worden tegen hondsdolheid. Een pup jonger dan 15 weken mag dus niet naar het buitenland reizen.

Sommige landen hebben aanvullende eisen voor de invoer van dieren over hun grenzen. Voor meer en actuele informatie, kijkt u op de website van het LICG (https://www.licg.nl/) en informeert u voor de zekerheid bij de ambassade van uw reisbestemming.